Dag van de Korte Film, 21 december.

Dag van de Korte Film 2019

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we DE DAG VAN DE KORTE FILM. Met een speciaal samengesteld filmprogramma trakteren we u op de beste korte films van eigen bodem, zoals Human Nature, waarin mens en dier van plaats wisselen, en The Walking Fish, over een zeewezen dat mens wordt.
De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het dé plek waar jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om in Europa meer aandacht te geven aan korte films wordtal een paar jaar de Europese Dag van de Korte Film gevierd, op de kortste dag van het jaar, 21 december. En Filmhuis Purmerend doet hier dit jaar voor het eerst aan mee.
Het programma duurt 86 minuten, en we vertonen de volgende films:

Human Nature (Sverre Frederiksen, 2019)  2'
Zo zou de wereld eruitzien als mens en dier van plaats wisselden: blote dames liggen in de wei; een oude opa ligt te dutten op een verwarming, terwijl een dikke man het strand op rolt en plastic uitkotst. Dieren nemen hun huismensjes liefdevol mee naar de mensenarts en proberen aangespoelde mensen te redden. Maar op andere momenten behandelen ze mensen even respectloos als genadeloos. De animatiefilm houdt de kijkers een spiegel voor en laat zo de liefde zien die mensen voor dieren voelen én het leed dat wij hen bewust of onbewust aandoen. Gemaakt in het kader van Ultrakort.
> Wereldpremiere Toronto International Film Festival 2019, nominatie Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019

En Route (Marit Weerheijm, 2019)  11'
Inay (9) en haar broertje zijn vrij van school vandaag en moeten in de vroege ochtend met hun vader mee op pad. Tijdens deze route door de ontwakende stad probeert Inay er stiekem voor te zorgen dat ze te laat op hun bestemming aan zullen komen. Ze weet namelijk dat ze dan beloond zal worden met een lading zoete toetjes.
> Première NFF, Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019

Vader (Isabel Lamberti, 2019) 24’
Jacinto heeft zijn bijna volwassen zoon Shakur al zes jaar niet meer gezien. Nu gaat hij met de jongen op een roadtrip, in een poging de verhoudingen te repareren. Hij leert zijn zoon autorijden, praat met hem over ditjes en datjes en speelt met hem: schaakpartijtjes en bowlen. In Jacinto's telefoongesprekken met zijn vriendin wordt iets meer duidelijk over het verleden – bijvoorbeeld dat de zoon weggehaald moest worden door Bureau Jeugdzorg. De intieme film laat zien dat Jacinto veel van zijn zoon houdt, maar ook beseft hoeveel schade er is aangericht.
> Wereldpremière Locarno Film Festival, nominatie Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2019

Mind My Mind (Floor Adams, 2019) 30’
Deze Engelstalige animatiefilm gaat over Chris, een man met het syndroom van Asperger. Samen met Hans, die in zijn hoofd leeft en zijn sociale scripts voorbereidt, probeert hij zijn obsessie met duikbommenwerpers te camoufleren. Wanneer zoöloog Gwen Chris uitnodigt om haar favoriete kameleon te ontmoeten, gaat hij snel verder met een flirt-script. Dan sterft de kameleon en wendt Gwen zich tot Chris voor ondersteuning. Deze luchtige film geeft inzicht in hoe het brein van Chris werkt.
> Winnaar publieksprijzen op onder andere Go Short en Anima. Nominatie voor Best Animated Short op Tribeca Film Festival

The Walking Fish (Thessa Meijer, 2019) 19’
Deze tragikomische film vertelt het verhaal van een ambitieus zeewezen dat haar droom najaagt om bij de mensenwereld te horen. Maar zelfs als ze transformeert in een jonge vrouw, is Mutsumi niet tevreden. Op het land komt ze in aanraking met nieuwe doelen; de mooiste zijn, een succesvolle carrière opbouwen, de ideale vriendin zijn. Zal ze ooit tevreden zijn en in staat om te genieten van haar reis? Mutsumi’s verhaal wordt verteld door de mensen die van haar houden zoals ze is: haar halfbroer Yori, vriendin Aki en vriendje Shogo.
> Nominatie VEVAM Go Short Award 2019. Nominatie Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019. Oscarinzending Nederland Korte Film

Bezig met laden